bol dienstverlening

 

borra vanweeghel

 

carsgarage

Ingang Park Clingendael: via van Alkemadelaan en Wassenaarseweg (met de auto) of als u van een korte wandeling houdt (500 meter) dan kunt u ook via de Waalsdorperlaan naar het park toekomen. In Park Clingendael is een wereldberoemde en prachtige japanse tuin. De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend.

Er valt in die periode volop te genieten van de uitbundige bloei van Rhododendrons in vele kleuren en maten. Naast de japanse tuin is een wandeling door park Clingendael ook een genoegen. Een wandeling over kronkelende bosachtige paden langs muren van Rhododendrons afgewisseld met zonnige speelweiden, een grote vijver, een rosarium en zo maar een statige grote trap met bordes met onderaan een buxus 'parterre' tuin, beekjes, vogels (soms zelfs zo tam dat ze uit je hand eten), je treft het er allemaal aan. Wanneer je in de omgeving van Den Haag woont of er eens in de buurt bent, met name in het voorjaar, moet je er echt eens een kijkje nemen.

Algemene informatie over de Japanse Tuin

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend. Voor gebruikers met een rolstoel is de tuin beperkt toegankelijk via een aparte ingang. Clingendael is bereikbaar met de buslijnen 18 en 23. Het maken van bruidsreportages is mogelijk gedurende de periode dat de tuin geopend is voor het publiek (zie de openingstijden hiervoor)Hiervoor is toestemming nodig. Een verzoek daartoe moet schriftelijk worden gedaan bij de dienst Stadsbeheer stadsdeel Haagse Hout. Postbus 12 651, 2500 DP Den Haag. Het parkeren van auto's is binnen het landgoed Clingendael niet toegestaan, ook niet voor bruidsauto's. Honden zijn niet toegestaan. Er is informatie en een plattegrond in de tuin gratis verkrijgbaar bij de entree.

Achtergrondinformatie en historie van de tuin

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje, de kronkelende paden, de overal aanwezige stenen is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde.

De belangstelling in Europa en Amerika voor Japanse tuinen ontstond toen Japan, een immens eilandenrijk, na ruim twee eeuwen van vrijwel volledig isolement omstreeks het jaar 1860 haar grenzen openstelde. Gedurende de ontwikkeling van Japan tot eenheidsstaat had Japan grote invloeden ondergaan van de Chinese cultuur, de Chinese levensfilosofie, en van het Boeddhisme. Japan zelf kende reeds eeuwenlang een in de natuur gewortelde, animistische vorm van religie, het Shinto ( 'de weg der goden'), dat aan alles een 'ziel' toekent.

De perioden van isolement, het eigen volkskarakter, en al deze invloeden tezamen waren oorzaak van een unieke en zeer eigen vorm van kunstzinnigheid waarvan de Japanse tuinkunst een voorbeeld is. Op haar reizen door Japan heeft freule Daisy gepoogd het karakter, de 'ziel' van de Japanse Tuin te doorgronden. Zij heeft daaraan vervolgens een eigen invulling weten te geven. De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. Die bijzondere sfeer begint al bij het bamboe toegangspoortje en het rietgedekte huisje met een bankje, waarnaast zich een compositie bevindt van een lantaarn, een watervat en stenen.

Dit zogenaamde wachthuisje (machiai) vormde van oorsprong onderdeel van een theetuin, hier is het meer een rusthuisje De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Vroeger waren deze alleen te vinden bij tempels. Toen vanaf circa 1600 de theetuin in Japan tot ontwikkeling kwam vormden lantaarns daarin een onmisbaar element. Later werden zij algemeen als tuinornament toegepast. Op enkele lantaarns is aan de voet een afbeelding van Boeddha te zien. Ook zijn er lantaarns met erop de afbeelding van een hert. Het hert is een heilig dier en is symbool voor een lang leven. In het Verre Oosten wordt een lang leven zeer op prijs gesteld, want symbolen voor een lang leven zijn er te over.

Zo is er de heilige langstaartige schildpad (lang leven), die hier is terug te vinden in de vorm van het eiland in de vijver. De kop en de poten in de vorm van stenen zijn goed te onderscheiden. Ook de kraanvogel staat voor een lang leven (maar ook voor geluk, zoals de ooivaar in het wapenschild van Den Haag!) Er is in de tuin een steenzetting die mogelijk de kraanvogel symboliseert. Op de voet van een lantaarn in waaiervorm is een vis waar te nemen. Als het een karper voorstelt is dat het symbool voor moed en doorzettingsvermogen; als het een tai-vis voorstelt is dat het symbool voor voorspoed, maar houdt ook ziekte en boze geesten weg.

Het kleine beeldje achterin de tuin is de afbeelding van de Boeddhistische heilige Jizo, beschermer van kinderen. Het rood van de bruggetjes is symbolisch voor vreugde, maar rood weert ook boze geesten af. Ook al is Japan een modern land, men blijft een sympathieke trouw aan oude overleveringen behouden. Ook de twee watervaten, een met vier afbeeldingen van Boeddha's, de ander in de vorm van een lotus bloem zijn opvallende tuinornamenten.

Van oorsprong was het doel ervan water met de bamboe lepel uit te scheppen om handen en mond te reinigen, want rituele reinheid is het hoogste gebod der Shinto-leer. In het tempeltje hoort een Boeddhabeeld te staan, het beeldje dat er nu staat is een tijdelijke vervanger. Het meest in het oog vallend is het fraaie paviljoen, een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen.

Nog goed zijn de sleuven te zien voor de schuifpanelen die erin horen en die mogelijk in de toekomst teruggeplaatst gaan worden. Het paviljoen is ook geschikt om er een theeceremonie te houden. Het erfgoed van freule Daisy is er nu voor de bezoekers van de Japanse tuin, een wonder van door de mens gecomponeerde natuur, een plaats van serene rust en bezinning.

droomvisie

 

duivenvoorden

 

remmerswaal automatisering

 

sterrenbad

Zoekt u wat?